De wc-rol

Daar hangt’ie dan, verlaten, dof, grijs en naakt. Volledig uitgekleed door de hebzuchtige en behoeftige mens. Door vouwers en proppers, toiletgebruikers die het hokje pas durven te verlaten als de ander de deur uit is of symfonieorkestnabootsers die zonder gêne hun anaalklieren tot klankkast transformeren. Wie er ook op die bril heeft plaatsgenomen, met of zonder extra wc-papiertjes op de rand… altijd hangt hij daar weer troosteloos en alleen.

Stil protest
Is het een protest? Laten we de rol papierloos hangen, omdat we boos zijn dat hij ons geen nieuw ‘pers’pectief meer biedt? Of omdat die verdomde prullenbakjes altijd volgepropt zijn? We hebben wel wat beters te doen. We moeten onze Facebook-berichten nog checken, iemand een Whatsapp-berichtje sturen, gedachteloos uit het raam staren en files voorspellen of nadenken over waarom stofzuigers na twee jaar intensief gebruik altijd achteruit gaan qua zuigkracht. Of misschien willen onze smetteloze klauwtjes de rollen niet aanraken. Ioeee, daar heeft papier aangehangen, papier met post-poep misschien!

papierleeg
Luie donder
Is het luiheid? Hebben we er gewoon geen zin in? Je moet toch eerst die ingenieuze techniek van de wc-rolhouder onder de knie krijgen om de rol een tikkeltje sneller te verwisselen. Dan is die rol er eindelijk af, moet je helemaal bukken naar het prullenbakje (dat dus al vol zat). En dan ben je er nog niet, neehee! Er moet een nieuwe rol aan de houder komen. Maar ach en wee! Waar zijn die nieuwe rollen eigenlijk? In de gangkast? Op het plankje boven je hoofd? Ka uu tee! Misschien is het papier wel op! Dat probleem laat je liever aan de ander over hoor.

Creatief met kurk
Of misschien geeft zo’n blote rol je wel stof tot nadenken. Je kunt er een verrekijker, spelletjes voor je kat of Sinterklaasjes van knutselen. Je kunt de rol wel weghalen, maar dan raakt hij in de vergetelheid. Zo omlijst door het plastic-, metaal- of houtwerk komt je wc-rol het beste tot z’n recht. Het geeft je inspiratie.

lege-wc-rollen

Wraak
Het kan natuurlijk ook pure wraak zijn. Je bent woedend op je partner, nageslacht, collega’s, kroeggenoten of mede-treinreizigers. Niemand laat jou met rust, niemand is het ooit met je eens, de wereld is onuitstaanbaar, gewoonweg door de mensen die erop leven met die hoofden van ze en die voeten enzo. Het enige dat je voelt is afschuw, furie, nijd, verontwaardiging, razernij. Tsja, dan is het wel zo makkelijk. Zadel een ander maar op met die lege toiletrol. Dan zal hij of zij eens voelen hoe hinderlijk het leven kan zijn.

toiletrolwraak

Superheld
En ja hoor. Daar is Marlijn weer. Redder in nood, protagonist in het toiletrollengenre, heldin voor het kale (voorheen-fier-in-papier) karton. Zoals Jannie en Sjaan de kunst van het toiletrollen vervangen verstaan, zo ontfermt Marlijn zich over de verlaten grijze rol. Met souplesse en geduld ontdekt zij iedere toiletrolhoudertechniek en overhandigt zij de rollen aan de man met de zeis. Want zijn tijd is gekomen en zijn vervanger staat popelend klaar, met zijdezachte vooruitzichten of voor gloednieuwe schuurpapiersensaties. Een nieuwe tijd is aangebroken. De toiletrolhouder staart met volle mond naar de toiletpot. Een tong van papier laat zich gewillig van de rol afglijden. Velletje voor velletje, propje voor propje, tot die tijd weer is aangebroken…

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s