De romantiek

Wat vind jij romantisch? In eerste instantie stel ik me kaarslicht voor, rozenblaadjes op de trap, een doos bonbons en twee glazen rode wijn. Een iets te theatrale zonsondergang of een lieflijke serenade kunnen ook bijzonder romantisch zijn. Toen ik het daar met mijn vriendinnen over had, kwam ik erachter dat romantiek voor iedereen iets anders betekent. Er ging een wereld voor me open, want parmaham, de lokale markt en een flinke fietstocht zijn ook romantisch.
Romantisch01Marlijn de romanticus
“Ben jij romantisch?” vragen zij. “Ja”, antwoord ik volmondig. Als ik even nadenk ben ik in de war. Bij romantiek denk ik dus aan rozen, chocola en rode wijn, maar dat heeft niets te maken met de manier waarop ik mijn romantische uitspattingen uit. Dat zijn slechts de clichés. Dat kaarslicht klopt dan weer wel. Ik ben dol op brandende kaarsjes, hoe meer hoe beter. Lekker koken, dat hoort er ook bij. Daarna een spelletje doen of een film kijken. Samen onder een kleedje, al vindt hij dat snel te warm. Of in bad met een glas port en een stukje blauwe kaas. Aan rozenblaadjes zal ik me niet zo gauw wagen. Dat vind ik té. Ik zou me opgelaten voelen. Een doos bonbons vind ik ook niet zo boeiend.

Vriendin 1
Vriendin 1 kan zich prima vermaken met een berg rozenblaadjes of chocola. Maar nog romantischer vindt zij mango’s en parmaham. Samen op een bankje in het bos de boel oppeuzelen. Babbelend en giechelend. Een fles rode wijn hoort er ook wel bij of een goede rosé. Ja, dat vind ik ook wel romantisch klinken.

Vriendin 2
Vriendin 2 ziet het heel anders. Een wandeling op de lokale markt, op zoek naar verse en geschikte producten. Het toppunt van romantiek. Ook legt ze uit dat romantiek een verzorgend aspect heeft. De ander vertroetelen en verrassen.

Vriendin 3
Vriendin 3 vindt een fietstocht romantisch, samen picknicken onder een grote boom. Kamperen met zo min mogelijk luxe of samen dansen.

De vraag
Dat zet me aan het denken. Wat is romantiek? Is het een gevoel, een sfeer of een manier om samen gelukkig te zijn? Heeft het inderdaad iets met verzorgen en vertroetelen te maken? Maakt een activiteit iets romantisch? Hoe langer ik erover nadenk, hoe minder duidelijk het voor me wordt.
romantisch2Mijn driedelige vriend
Als er teveel woorden door mijn hoofd spoken, pak ik mijn grote held erbij. Wat zegt mijn dikke vriend van Dale?
“Romantiek: hetgeen tot gevoel en verbeelding spreekt; hetgeen het gemoed aanspreekt en een gevoelige, mysterieuze, van de werkelijkheid wegvoerende stemming teweegbrengt. Niet alledaags, ongewoon, avontuurlijk.”
Oké, het is dus inderdaad iets wat gevoel opwekt en iets wat je niet elke dag meemaakt. Even op een andere manier met elkaar omgaan. Een intiem en speciaal moment. Hoe iemand dat ervaart, verschilt per persoon. In elk geval neem je de tijd voor elkaar.
RomantiekRomantiek is…
Een verrukkelijk onderwerp. Ik krijg het er warm van. Nu wil ik graag van jullie weten wat jullie romantisch vinden en wat het meest romantische moment van jouw leven is geweest. Ik zit er klaar voor. Ik houd wel van een potje zwijmelen.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s