De Telefoongids

“Dag meneer de Vis, heb ik u even aan de haak geslagen.” We gierden van het lachen. Onze ouders hadden zich een verdieping lager over een fruitige rode wijn ontfermd en wij sloegen de Telefoongids open.
A young girl talking to Santa Claus on t
Anno telefoongids
De laatste keer dat ik een Telefoongids in handen had is alweer even geleden. Ik zocht eigenlijk nooit wat op in de Telefoongids. Dat was denk ik ook de reden van het digitaliseren ervan. Met de komst van het internet werd het een onding. Je kon de Telefoongids net niet in dat onderste laatje proppen. Dan lag hij maar op dat kastje, waar ook de VVV-brochures lagen en het uit elkaar vallende adresboekje. Moederlief deed hem in elk geval niet weg voor het geval dat…
A young girl talking to Santa Claus on t Katja
In mijn herinnering probeerde het Telefoongidsteam nog interesse te wekken met de rondingen van Katja Schuurman. Zij paradeerde in een Telefoongidspak op de beeldbuis en schitterde op de voorpagina. Of misschien was dat wel de Gouden Gids. Nog zoiets. Katja’s poging was tevergeefs. Een lust voor het oog misschien, maar geen motivatie om de Telefoongids daadwerkelijk open te slaan. Ik kwam hier en daar nog wel een telefoonlijst tegen in een kattenbak of opgevouwen onder een te korte krukpoot.
kidphone01 Spelletje bellen
Toch heeft die Telefoongids voor veel plezier gezorgd. De tranen liepen over onze wangen. Mijn nichtjes en ik (toen een jaar of tien) wisten wel raad met de Telefoongids. De één sloeg het boek open, de ander koos een naam en de derde moest diegene bellen met een leuk woordgrapje. “Dag meneer de Haan, hoe gaat het met mevrouw de Kip?” Stiekem vonden we dat bellen best wel eng, maar dat lieten we natuurlijk niet aan elkaar merken. Om en om pakten we moedig de hoorn van de haak en draaiden we aarzelend het gekozen nummer. “Met mevrouw Paling”, “dag mevrouw Paling, ik neem u in de maling.” We hingen op en barstten in lachen uit. Pure ontlading en trots op het resultaat.
Retrobellen Foei
Het was humor van tienjarigen. Net zoiets als belletje trekken. Als één van onze ouders even bij ons kwam kijken, smeten we de hoorn erop, draaiden we ons met een ruk om naar de deur en zetten we onze liefste gezichtjes op. “Wat zijn jullie aan het doen?” “Niks… Nee, ja, gewoon aan het spelen toch?” “Jaaaa… verstoppertje!” Met een scheve glimlach en een opgetrokken wenkbrauw werden we weer aan ons lot overgelaten. Zodra de voetstappen wegstierven brainstormden we giechelend over de volgende grap.
retro-phone-toy-that-talks De Jager
De Telefoongids staat nu gewoon online. Of kinderen daar nu op surfen om hilarische grappen te kraken betwijfel ik. Bestaat belletje lellen überhaupt nog? Ook een lollig principe. Aanbellen, zenuwachtig achter een auto of in een struik duiken en zien dat mensen voor niets opendoen. Dat slaat eigenlijk nergens op. Waarom vonden we dat grappig? Is het een subtiele vorm van sadisme? Ik ben geen sadist, maar ik deed er net zo hard aan mee. Hoe spannend was  dat! Iemand deed zowaar de deur open… en dan weer dicht. Bellen naar een vreemde was eigenlijk hetzelfde, maar dan andersom. Je zag niet wie er oppakte, maar je had je wel contact. Lachen, gieren, brullen. Ik ben benieuwd of ik toch ooit gebeld zal worden. Mijn achternaam leent zich er uitstekend voor. Althans, mijn nichtjes en ik konden daar wel mee uit de voeten.

3 thoughts on “De Telefoongids

  1. Arme mensen… die maken dat een paar keer per maand mee, waarschijnlijk.

    Ik gebruik zelfs nu het papieren telefoonboke nog wel eens, maar één ding is er onherstelbaar aan veranderd. De sekslijnen achterin zijn weg. Daar lag ik nou van dubbel toen ik een jaar of elf was: peperdure hijgnummers met belachelijke namen (Botergeillijn e.d.), alsmede een eindeloze lijst “Sex met [willekeurige meisjesnaam]”-nummers. “Sex met Suzanne! Dat nummer stoppen we in het laatje van haar verkering!” Overigens hebben we nooit zelf die nummers gedraaid; persoonlijk had ik genoeg lol aan de namen alleen al.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s