De zeemeermin

In Florida woont een jongeman genaamd Eric, hij is 22 jaar en heeft een opvallende obsessie. Drie keer in de week rijdt hij popelend naar het dichtstbijzijnde meer, 1,5 uur verderop. Daar kleedt hij zich uit, vouwt zijn broek netjes op en legt hem in de achterbak. Dan perst hij zichzelf in een latex vissenstaart om vervolgens urenlang in de diepe wateren rond te dolen. Zijn vriend vertelt gefrustreerd dat het niet leuk is om met hem te zwemmen, omdat Eric vrijwel direct verdwijnt in zijn eigen donkere hoekjes.

Jan de zeemeerman
Zijn obsessie ontstond tijdens zijn kindertijd, De kleine zeemeermin van Hans Christian Andersen werd hem regelmatig voorgelezen en ook de vertolking van Walt Disney heeft hem gevormd. Dat je je als kind in de rol van een zeemeermin verplaatst vind ik nog wel denkbaar. Mijn nichtjes, neefje en ik stonden één voor één op de rand van het waterbed van mijn tante. “Ik ben Jan de zeemeerman”, gilde mijn neefje bijvoorbeeld, gevolgd door een plons in het klotsende bed. Geweldig vonden we dat!

Kopenhagen
Naar aanleiding van het verhaal van Hans Christian Andersen, maakte stadsgenoot Edward Eriksen in 1913 een beeld van de kleine meermin. Zo kon zij eeuwenlang worden geëerd in de haven van Kopenhagen. Ondanks dat zij in 1963 onthoofd werd, is zijn idee geslaagd. Zij trekt nog altijd duizenden bezoekers met haar ranke lijfje.

De zeemeermin van Edam
In de middeleeuwen was de zeemeermin ook al een populair onderwerp. Zo zwerven er in Nederland nog wat legendes rond, waaronder De zeemeermin van Edam. Een zeemeermin uit de Zuiderzee zou door een wilde storm terecht gekomen zijn in het Purmermeer. Zij was de weg kwijt en sloeg radeloos met haar armen in de rondte. De Edammers stonden nieuwsgierig aan de kant van het water en lokten haar uit alle macht, want zij was zo mooi! Zij moest niets van die mensenwezens weten en sputterde heftig tegen. Uiteindelijk werd zij moe en raakte ze verstrikt in het mos en het wilde wier. Ze kon niets meer zien en gaf het op. Schippers trokken haar tevreden in hun bootje, waarna ze in Edam verwelkomd werd. Algauw paste ze zich aan en werd het dorpse leventje haar normaal. Ook raakte zij gewend aan de vele bezoekers die een blik op haar schoonheid wilden werpen. Máár…toen de Haarlemmers van haar hoorden, wilden zij haar per direct hebben. De Edammers konden slechts toestemmen omdat zij een strijd met Haarlem nooit zouden winnen. Met tranen in hun ogen zagen zij de zeemeermin in de horizon verdwijnen. In Haarlem leerde zij spinnen op een spinnenwiel en voelde zij zich gauw thuis. Ze stierf jaren later pas en werd begraven op het kerkhof tussen de mensen, want zij had zich bekeerd tot het christendom.
Mythology-Mermaid-7

Helaas…
Één van de vele aandoenlijke verhalen dus. Of Eric ook obsessief fan zou zijn van de zeemeermin van Edam blijft een vraag. Hij kan haar in elk geval niet imiteren met zijn glanzende latex staart. Zij had namelijk geen staart maar lange slanke benen.

One thought on “De zeemeermin

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s