De Olifant

De vrouwen staan op tafel! Gillend en wijzend naar dat gedrochtje dat daar rondsluipt door de keuken. Een glad trillend muizenlichaampje volgt een spoor van broodkruimels. De brutale gluiperd trekt zich niets aan van de hysterische bedoening op tafel.
Hoewel ik zelf niet bang voor muizen ben (ik vind ze juist vertederend), ken ik veel mensen die voldoen aan bovenstaande schets.

…maar hoe zit dat nu met olifanten? Zijn ze bang voor muizen? Waar komt die muizenangst vandaan? Dat het inspiratie is voor de tekenfilmwereld is een feit. Youtube barst van de filmpjes waarop toeterende olifanten vluchten voor een muisje.

Het programma Mythbusters wist dit broodjeaapverhaal te ontkrachten. Olifanten blijken niet bang voor muizen, ook al schrok één van de olifanten tijdens het testen van de mythe wel degelijk van een muis. De schrikreactie werd niet veroorzaakt door een muis, maar door het plotselinge bewegen van ‘iets’ in zijn ooghoek. Bij de tweede ontmoeting met de muis, schonk de olifant er duidelijk geen aandacht meer aan.

Waarom wordt deze vraag dan al eeuwenlang gesteld? Al zo’n twee eeuwen voor Christus werden er verslagen geschreven over Hannibal die tijdens de Punische oorlog met zijn olifanten over de Pyreneeën en de Alpen trok. Daarin werd ook vermeld dat de olifanten (die toen nog erg bijzonder waren om te zien in het hedendaagse Europa) er misschien indrukwekkend uitzagen, maar toch bang waren voor muizen, rammen, varkens en muggen (bron: José Samarago – De tocht van de Olifant).
Op verschillende fora beweren mensen nog steeds dat olifanten bang zijn dat muizen hun slurf in kruipen. En zo kan de broodjesaapbakker zijn zaak nog flink vullen met andere redenen.
MIMI_KA16_054R_MIN_B1Zoals gezegd hebben genoeg wetenschappers het tegendeel inmiddels bewezen. Toch blijft het kriebelen; misschien is deze legende ontstaan uit een soort held-op-sokken-standpunt: “Zulke grote beesten zijn ook heus bang voor kleinigheden” (en dus is het niet vreemd dat ik zelf bang voor spinnen ben…). Het kan ook uit een soort geruststellend “grote honden blaffen niet”-idee voortgekomen zijn (hij is wel groot, maar niet zo monsterlijk hoor…). Ik hoop eigenlijk dat iemand met een rijke fantasie deze stelling ooit de wereld in hielp omdat het gewoonweg een heel grappig idee is. Zo’n dikke dreumel, bang voor een klein harig ventje met kraaloogjes. Die grote vriendelijke reus toch, ons maatje.

Eind goed, al goed, olifanten zijn niet bang voor muizen. Science Magazine publiceerde overigens wel een artikel waarin wordt uitgelegd dat olifanten bang zijn voor bijen. Na wetenschappelijk onderzoek bleken bijen olifanten gemakkelijk te kunnen verjagen.

Dat scheelt…Dan kunnen al onze helden op sokken gelukkig toch nog hun heil vinden in het grote-olifant-is-ook-bang-hoor-idee.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s