De schoen

Als klein meisje kreeg ik er de kriebels van, nu vind ik het wel spannend. Daar staat hij dan, eenzaam op het strand. Achtergelaten bij de dichtstbijzijnde bushalte of verscholen onder het houten bankje op het dorpsplein. Overal ter wereld staat hij daar; de verlaten schoen. Of je nou in Accra of Vlieland langs de kust wandelt, in Bethlehem of Parijs door het centrum flaneert. Die ene schoen is er.
Afbeelding
Vroeger zag ik bij zo’n schoen  vuige kerels en lijken voor me. De schoen moest sowieso een gewelddadig afscheid hebben genomen van zijn eigenaar. Braaksel, drank en woede speelden hoe dan ook een rol in de situatie. Waarom dacht ik zo negatief? Die schoen is misschien om hele andere redenen achtergelaten.

Een vrolijke jutter had in de vroege morgen de kracht van het wad onderschat en zijn schoeisel niet meer teruggekregen van het koppige zompige zand.
Na een onvergetelijke vrijgezellenavond raakte de Van Bommel zoek, van de bruidegom die op sokken dames chocolade van zijn slip moest laten eten.
De fluitende stratenmaker had behoefte aan wat frisse wind tussen zijn tenen. Hij nestelde zich in de pauze op een stoeltje, legde zijn ontblote voeten op een krukje en las de katern ‘sport’ in de Volkskrant door. De wind onderschepte één van zijn pagina’s, waardoor hij op blote voeten achter het dansende papier aanrende. Diezelfde vlaag liet ook één van zijn schoenen van een zandheuvel afrollen… en weg schoen…

Opvallend is sowieso dat het altijd om herenschoenen gaat. Zouden mannen bindingsangst met hun schoenen hebben? Pumps en rode laarsjes hoeven zich in elk geval geen zorgen te maken. Vrouwen en schoenen, de eeuwige ultieme combinatie.

Laten we in elk geval voor de zekerheid even stilstaan bij die eenzame schoen. Natgeregend, stijf geworden, lijdend aan heimwee en koud. Arme drommels, misschien start ik ooit wel een pension voor verloren schoenen. Dan zet ik ze allemaal bij de schoorsteen in de hoop dat Sinterklaas ook hen kan verblijden met snoepgoed.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s