De Boterham

Je kent het wel; reizen met de sprinter terwijl half Nederland lijdt aan een treinstoring. Met z’n allen als tonijn in blik, happend naar adem en vooral luid klagen. De één lucht zijn hart door op Twitter de NS te bedreigen en de ander belt snuivend zijn baas om verslag te doen van de afschuwelijke vertraging. Het aantal zweetdruppels groeit met de minuut en het bloed kolkt.

Totdat die kleine redding te voorschijn komt, om even de tijd te doden en alles te vergeten. Een momentje voor jezelf; de ochtendboterham! De avond ervoor al gesmeerd, of misschien vanmorgen toen buiten alles nog in schemering gehuld was. Boterhamzakjes worden ontknoopt en aluminiumfolie zorgvuldig opengevouwen. Een stukje huiselijkheid in deze chaotische omgeving. Wat hebben we erop? Boter met oude kaas, een lekkere dikke laag jam, smeerworst met komkommer en de bofkont heeft zijn brood voorzien van een plak speculaas. De pindakaaseter wordt gezocht, waar heeft deze stinkerd zich verstopt tussen al die ellebogen en lederen zolen? Zelf heeft hij niets door, de dromer die hiermee ontbijt sinds hij twee jaar oud is.

De één houdt zijn boterham met twee handen vast, uit gewoonte, of uit angst dat iemand hem aanstoot. De ander verslindt zijn brood in drie happen en kijkt daarna verschrikt naar z’n lege zakje. Er zijn knagers en er zijn herkauwers, smakkers en peuzelaars. Allemaal eventjes verzonken in hun ‘home made sandwich’.

Het buikje is vol en het lontje wat langer. Reizigers knikken meelevend naar elkaar, ze zitten immers in hetzelfde schuitje. Zij begrijpen ook hoe het is slachtoffer te zijn van het NS-syndroom.

One thought on “De Boterham

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s